sâmbătă, 28 septembrie 2019

Prin poarta vieții

Orheiul Vechi - Foto: Magna

Este interesant că prepoziția „prin” este strâns legată de toate „atributele vieții”, așa cum sunt prezentate de Isus în Evanghelia lui Ioan. Declarația: „în lumea aceasta, cum este El, aşa suntem şi noi” (1) ar trebui, de asemenea, să fie întotdeauna legat cu prepoziția „prin”. Dacă vreau să trăiesc în această lume așa cum este El în ea, îmi dau seama că aceasta înseamnă o dependență de 100% ca El să lucreze „prin mine”, și eu „prin” El. Orice încercare de a-L imita va fi arătată mai devreme sau mai târziu ca o escrocherie. El a fost în această lume ca o ființă umană vulnerabilă. La fel sunt și adepții lui de astăzi. El s-a confruntat cu ispite(2), și-a plâns neajunsurile (3) și chiar a cerut să fie eliberat din misiunea sa, dacă aceasta ar putea fi evitată (4).
Poarta ca un atribut al declarației „Eu sunt” face prepoziția „prin” chiar mai evidentă:
 „Adevărat, adevărat vă spun că Eu sunt poarta oilor”Ioan 10:7
Opriți-vă pentru un moment; poate cuvântul „evident” nu este cel mai potrivit dacă ne uităm la context. Iisus a introdus „imaginea porții” chiar la începutul capitolului, iar Ioan scrie „Isus le-a vorbit în chip figurat, dar ei (Fariseii) n-au înţeles ce le spunea” (v.6).
Nu sunt sigur că a devenit mai clar pentru ei când Isus s-a prezentat drept poartă. Ceea ce este „evident” este că o poartă este ceva prin care treci. Pentru oi însemna un pasaj spre siguranță. Și atunci Isus confirmă care este sensul acestui discurs:
Eu sunt poarta! Dacă intră cineva prin Mine va fi mântuit;  va intra, va ieşi şi va găsi păşune.Ioan 10:9
Pentru el, să trăiesc în această lume – în fiecare zi, în fiecare moment. Dacă el este poarta în această lume, atunci deschiderea porții pentru oameni, astfel încât aceștia să poată treacă prin El și să găsească mântuirea, ar trebui să fie, de asemenea, un atribut al vieții mele. O imagine foarte simplă, atât de ușor de înțeles, totuși, atât de greu de trăit. A fost greu și pentru Isus, dar aceasta a adus viață, și încă o face.
„Mana” pentru astăzi:
Poarta vieții e încă deschisă.
-----------------------------------
(1) 1 Ioan 4: 17
(2) Matei 4: 1-11
(3) Matei 23: 37-39
(4) Marcu 14: 36


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu