sâmbătă, 23 martie 2019

Ce este inchinarea relevanta?

Daca ne uitam la bisericile care experimenteaza crestere - una dintre calitati este ca oamenii participa pentru ca ei descopera inchinarea relevanta (2). Daca as face un studiu deschis si as intreba oamenii ce este inchinarea relevanta, sunt sigur ca voi primi o gama larga de raspunsuri. Presupun ca varsta, fundalul cultural, asteptarile, relatiile, balanta dintre a fi cel care primeste si a fi un contribuitor, vor fi cativa dintre factorii care ar influenta raspunsul.

Cred ca este important sa planificam inchinarea cu toti acesti factori in minte. Totusi, nu ar trebui sa uitam cuvintele lui Isus:

"Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa i se inchine in duh si in adevar."
Ioan 4:24
Traiesc intr-o cultura care este diferita fata de unde am crescut. In multe feluri nu sunt deloc relevant din punct de vedere cultural. Nu pot sa pretind ca sunt Moldovean, Georgian sau din oricare alta cultura care este diferita fata de a mea. Dar pot sa fiu autentic si adevarat in inchinarea mea. Pot face eforturi sa construiesc relatii cu oamenii pe care ii intalnesc si pot sa ma rog ca iubirea lui Isus sa curga prin mine. Ce pot face, este sa incurajez oamenii din alte culturi sa fie autentici si adevarati in inchinare si sa gaseasca exprimarea care se raporteaza la oameni de varsta si cultura lor.

Cu ceva ani in urma am avut contact cu oameni dintr-o biserica in care majoritatea erau tineri imbracati in piele neagra, cu multi cercei si lanturi. Nu m-am putut raporta la stilul lor, dar m-am simtit ca acasa in pasiunea lor. Pentru multi ani am fost implicat intr-o imensa Retea Crestina de Sport in Norvegia. Ce aveau in comun a fost ca erau tineri, activi in sport si aveau o credinta crestina. Timp de mai bine de un deceniu, acestia au numit acelasi pastor "batran" pensionat (1) ca fiind unul dintre principalii vorbitori intr-o tabara de vara care aduna sute de tineri. Motivul: batranul pastor a fost autentic, adevarat si plin de pasiune in comunicarea sa. El a fost cel care aducea viata.

"Mana" pentru astazi:

Autenticitatea, iubirea si viata sunt relevante in toate culturile. 
--------------------------------------------
(1) Edin Løvås (1920-2014) - autentic, adevarat si plin de pasiune
(2) Parte a „Apelului pentru Misiune” a Generalului Brian Peddle:
O CHEMARE LA LAUDĂ: Trebuie să celebrăm dragostea nemărginită a lui Dumnezeu prin lauda noastră, căutând moduri relevante culturale ca să ne unim în laudă și mulțumiri, când ne îndreptăm spre oameni pentru a-i întâmpina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu